WEKI - Wekerlei Közösségi Iroda

PÁLYÁZÓ: Debreceni Zsuzsa
WEBOLDAL: www.weki.hu
FACEBOOK: http://www.facebook.com/WEKIroda/
Szavazatok száma: 80
A projektről, röviden

Projectem a Budapest Belvárosában már sok helyen megtalálható CoWorking Irodák "kistestvére", amolyan wekerleis változatban.
Az elmúlt több, mint 10-12 évben Wekerlén kialakult egy nagyon erős civil réteg, melynek én is aktív tagja vagyok. Közösségi munkám során a következő rendezvényeket hoztam tető alá: 2006-tól szervezek Babaruha Börzéket, kilencedik éve a nagy sikerű Wekerlei Bolhaiacot, 2010-től a Karácsonyi Kézműves vásárt... Kipróbáltuk szervezésemben a pár évet megélt Ruhacsereberét, illetve az én ötletem és szervezésem a 4. éve futó, közkedvelt, legutóbb már 125 család részvételével megrendezett Garázsvásár Fesztivál, ami az újrahasznosítás és a hulladékmennyiség csökkentés mellett jelentősen felpörgeti a helyi gazdaságot is, és remek közösségi esemény.
Emellett tagja vagyok az Átalakuló Wekerle Közösségnek, és a Wekerlei Társaskör Egyesületnek is, mellyel a Gondnokság újraindításán dolgozunk. Évek óta téma közösségünkben, hogy jó lenne egy tér, ahol azok az emberek, akik otthon(ról) dolgoznak, egymásra találhatnának, nyugodt, inspiráló környezetben együtt dolgozhatnának, s emellett teret adhatna kiscsoportos képzéseknek, segíthetné a helyi közösség fejlődését is.
Ezt az álmot valósítottam meg, és indítottam el a WEKi közösségi irodát egy wekerlei kertes ház egyik lakásában, mely hasonlít, de már méretéből adódóan is különbözik a többi ismert CoWorking helytől, mert itt egyelőre összesen 10 fő fér el, tehát tényleg nyugis. Kertje pedig csodás lehetőségeket rejt.

Mi történt eddig

A WEKI Közösségi Iroda szeptember 23-án hivatalosan is megnyitotta kapuit. A 47 négyzetméteres "Nagyház"-ban az alapberendezések, melyek szükségesek a működéshez, megvannak: Asztalok, székek mindkét szobában, berendezett konyha, egy flipchart tábla, nyomtató, internet, fürdőszoba. További dekoráció még szükséges: hangulatos képek, kényelmes babzsák fotelek, esetleg az egyik fal lefestése mágesezhető-írható festékkel, pár polc, padlóváltó és padlószegély, küszöb, előszoba fal... Ezek egy részét beszereztem, még átalakításra várnak (saját két kezemmel újítottam fel az egyik asztalt, az ebédlő pultot és a tükröt is), más részükre már kaptam ajánlatot, ill. jövőbeni beszerzésnek tervezem. A konyhában lévő mosogatógép szerelésre szorul, anyagi okoból ez még várat magára.
A honlap üzemel, de az időpontfoglaló felület még csiszolásra szorul és hiányzik az alaprajz, pár blogbejegyzés. Az ÁSZF még kidolgozás alatt, készülőben az adatbekérő, és a bérlet is. A hírlevél küldést még ki kell dolgozni, és az üzleti tervet is aktualizálni kell. Körülbelül novembertől használhatjuk a kertben lévő 16 nm-es "Kisházat" is, melyben apróbb munkálatok még hátravannak (padlószegély lerakása, vízmelegítő bojler szerelése, riasztó rendszer kiterjesztése ide is), de a ház fűtését szolgáló készüléket is be kell szereznem, illetve a teljes berendezését is meg kell oldanom. . Ami nehézséget okoz, az részben az, hogy az iroda üzemeltetését egyszemélyben látom el, ami igen nagy változás a családomnak.

Következő lépések

Amennyiben nyernék a pályázaton, természetesen az iroda (és a később nyíló "Kisház tárgyaló") berendezését fejezném be elsődlegesen, illetve a honlap fejlesztése, valamint az iroda népszerűsíte, minél nagyobb körben történő megismertetése lenne az elsődleges feladat.
Ezeken túl, rendbe tenném a kertet is, hogy tavasztól egy megszépült, pihentetőbb környezetben tudjanak majd dolgozni az irodát igénybe vevők. Kialakítanék egy fedett területet, ahol védve vannak az esőtől is, de jó levegőn, a szabadban dolgozhatnak. Ehhez lehet, hogy a wifi-lefedettséget is erősítenem kell, amire szintén költeni kell.
Ezzel kapcsolatban az egyik közösségfejlesztést szolgáló ötletem és nagy álmom egy közösségi emelt ágyás kialakítása is, - nagyrészt saját ill a közösség aktív bevonásával történő megvalósításban, melyre már a korábbi "Közösségi kertrendezés" jó próba és példa volt - amelyet a kert mérete meg is enged, és amely szintén örömet okozhatna számos látogatónkak.
A biciklisbarát iroda megkíván egy biciklitárolót is, ami szintén beruházás, illetve a biztonságos ki-bejutáshoz szeretnék hosszútávon egy kamerás kaputelefont felszerelni, mert a ház bejárata távol van a kaputól, tehát nehézkes a kapu zárva tartása, de pont a biciklisbarát ill a kutyabarát mivoltunk miatt is, jó lenne azt mégis zárni, hogy az ott tárolt biciklik és kutyák estére is meglegyenek. (sajnos, már Wekerle sem az a biztonságos környék, ahol ez ne okozna problémát az utóbbi időben).
Tervezem még kislétszámú, interaktív, tájékoztató ill. ismeretterjesztő workshopok, oktatások megszervezését is, kezdő vállalkozóknak, munkába visszatérő kismamáknak, pályakezdő egyetemistáknak, start-up vállalkozás indítását tervező helyieknek, stb. amihez a mentorokat, előadókat könnyebben meg tudnám fizetni a kapott támogatásból, így akár ingyenesen, vagy jelképes összegért is részt vehetnének rajta az érdeklődők.
Természetesen, a helyi civilek munkamegbeszéléseire is többször rendelkezésre tudnám bocsátani a tárgyalóhelyiségeket akár ingyen, ha nagyobb keret állna ehhez rendelkezésemre. És nem utolsó sorban fel tudnék venni - illetve meg tudnék esetleg fizetni - egy-két munkaválallót is, aki segíthetne nekem mindebben, mellyel munkahelyet is teremtenék, és saját erőimet sem használnám ki a végletekig, ami azért cél, mert hosszútávon csak akkor tudunk sikeresen működni, ha jut idő és energia a töltődésre, illetve a továbbfejlődére nekem is, és nem égek ki idő előtt a túlzott leterheltségtől. A nekem eddig is segítő embereket is tudnám jobban honorálni, és ezzel ösztönözni, mert eddig jórészt kedvességből, segítőkészségből dolgoztak, segítettek, de ezt sem lehet hosszú távon elvárni senkitől.

Hogyan segít mindez másokon

Azt gondolom, hogy nemcsak a belvárosban dolgozó - főleg - fiataloknak, hanem a kertvárosban, külkerületekben dolgozó helyieknek is szüksége lehet arra, hogy legyen egy közös terük, hogy akkor is emberek közt dolgozhassanak, ha nem a központban laknak. Az ember társas lény, és bár az első időkben, amikor az ember elkezd otthonról dolgozni, felszabadító lehet, hogy nem kell senkihez alkalmazkodnunk, de hosszú távon nem jó, ha ennyire izolálódunk.
Aki minden nap egyedül dolgozik otthon egész nap, nem érik ingerek, elszigetelődik. Nem lesznek új társas kapcsolataik, és magányossá válhatnak. Ugyanígy, aki esetleg otthon lévő kismama, szintén nagy szüksége lehet arra, hogy néha felnőtt emberek között töltse a munkaidejét, így feltöltődve mehet vissza a gyermekéhez, miután hatékonyan töltötte a munkaidejét. Aki kezdő vállalkozó, nem biztos, hogy anyagilag mehengedheti magának, hogy saját irodát béreljen, de szüksége van egy helyre, ami nem otthon van, nekik is segítünk a létünkkel. A wekerlei lakások egyébként is kicsik, sokszor nincs is lehetőség rá, hogy az ember akár egy munkasarkot kialakítson magának benne.
A WEKI-ben az emberek új kapcsolatokra tehetnek szert, a szociális kapcsolatrendszerük bővülhet, akár a későbbiekben gyümölcsöző munkakapcsolatok is kialakulhatnak, de baráti szálak is fűződhetnek nálunk.
Szeretnénk szabadidős tevékenységeket is szervezni, az ismeretségek elmélyítésére, hogy a Wekerle és szűkebb környezete egyre inkább egy nagy családdá válhasson.

Milyen segítségre van szükség