Mira Interkulturális Ház

PÁLYÁZÓ: Artemisszió Alapítvány
WEBOLDAL: www.artemisszio.hu , https://artemisszio.eu/mira/en/
FACEBOOK: https://www.facebook.com/ArtemisszioAlapitvany/
Szavazatok száma: 833
A projektről, röviden

A Mira közösség az Artemisszió Alapítvány interkulturális közössége. Azért hoztuk létre, hogy közös tevékenységeken és élményeken keresztül közösséget alkossunk egymástól különböző emberekből, és közösen lépjünk fel egy olyan társadalomért, aminek tagjai egymás iránt érdeklődőek, nyitottak, kíváncsiak, és ahol a kulturális különbség nem válik társadalmi hátránnyá, sőt, inspirációként, lehetőségként tekintenek rá. A csoportot zömében bevándorlók, menekültek és velük szolidáris, a kulturális sokszínűséget értékként megélő és elismerő magyarok és külföldiek alkotják.
Ahhoz, hogy a program céljait teljesebben tudjuk megvalósítani, szükségünk van egy térre, amit a közösség a magáénak tudhat, és otthonaként tekinthet rá. A közös tér arra is lehetőséget adna, hogy a Mira tagjai jobban kapcsolatba tudjanak kerülni a helyi társadalom képviselőivel, hiszen egy közösen használt térben spontán tudnak alakulni az egyébként általunk életre hívott kapcsolódások. A házban vendégül fogunk látni iskolai csoportokat, szakmai csoportok képviselőit, érdeklődőket, és számukra foglalkozásokat tartunk a toleranciáról és a sokszínűségről.
A házhoz tartozó közösségi kert szintén a közösségépítést, és a helyi lakossággal való kapcsolat erősítését szolgálja.

Mi történt eddig

2016. március óta foglalkozunk a közösség fejlesztésével (kb. 160 fő, ebből kb. 60 fő aktív), és létrehoztunk egy 15 fős döntéshozó testületet, ami a Mira képviselőiből áll. Célunk, hogy egy olyan fejlődő és bővülő közösséget hozzunk létre, ami demokratikusan szerveződik, működésében és finanszírozásában is fenntartható, és a forprofit szektor számára is kapcsolódódási lehetőséget kínál.
Jelenleg a fő tevékenységeink:
- interkulturális programok szervezése: közös főzések, filmnézések szervezése, ki mit tud, városi játékok, irodalmi est, stb., 10 – 80 fő bevonásával,
- Edzések szervezése a Mira futballcsapat számára, bajnokságokon való részvétel
- különösen sérülékeny csoportok számára (nők, gyerekek) kreatív-művészeti foglalkozások,
- magyar-, angol-, fárszi, és arab nyelv tanítása,
- nyitott programok szervezése, fundraising, csapatbővítés, valamint a sokszínűség értékének terjesztése érdekében.
A facebook oldalunkat kb. 500-an követik, a projekt weblapjának a látogatottsága havonta kb. 3000 kattintás, és terveink szerint jövő év végére elérjük a 300 fős taglétszámot, és az 1500 fős facebook ismertséget. A Mirát jelenleg az OSIFE támogatásából, valamint magánadományokból valósítjuk meg, az OSIFE támogatása január 31-ig biztosított, a folytatásra novemberben adunk be új pályázatot. Tevékenységeinket jelenleg az Artemisszió Alapítvány egyre szűkösebb irodájában, valamint külső helyszíneken tartjuk. Minőségi változást hozna a közösség életében, ha lenne egy otthona.

Következő lépések

Sikeres pályázás estén nyitunk a 8-ik, vagy 9-ik kerületben egy interkulturális közösségi házat, ami otthont ad a tevékenységeinknek és találkozási pont a célcsoportjaink számára, segítve a közösségi munkát, és hozzájárulva az integrációjukhoz.
A Ház teret adna egy nappalinak (filmklub, találkozási pont), tanulószobának (nyelvórák, tanácsadások), valamint egy olyan helységnek, ahol a színházi workshopokat, interkulturális tréningeket, valamint a jógaórát, táncórát, és más csoportos foglalkozást tudjuk tartani, ami egyúttal egy kreatív művészeti térré tudna válni a különböző célcsoportok számára.
A Ház fontos részét képezné a konyha: jelenleg az Artemisszió irodájában, illetve egymás lakásában tartunk közös főzéseket (40-60 fő részvételével), a Házban ez is jobban teret tudna nyerni, és egyben tovább is tudna fejlődni, és lakásétterem és közösségi étterem irányába, ami a Ház fenntarthatóságát segítené. Amíg a különböző tevékenységek, célcsoportok működnek a kreatív teremben, előtte-utána tudnak találkozni a konyhában, nappaliban, és természetesen alakulnak ki közös beszélgetések, élmények, és így több programötlet születhetne a csoport kezdeményezésére.
A Mira képzői tevékenysége is bővülne: a Házban vendégül látunk iskolai csoportokat, akiknek érzékenyítő foglalkozások tartunk. Ideális esetben tudunk egy olyan teret találni, amihez közel egy közösségi kert is van, így a tevékenységünk ki tud egészülni közös gazdálkodással kapcsolatos programokkal.

Hogyan segít mindez másokon

Az integráció nem csak az egyén, hanem a közösség szempontjából is fontos folyamat. Az az itt élő külföldi, aki önmagát a közösség elismert, és értékelt tagjának éli meg, hamarabb a saját lábára tud állni, és hamarabb lesz teljes értékű tagja a közösségnek, amely ha továbbra is nyitott rá, akkor profitálhat az eltérő, más, és ennélfogva a közösség számára hiányzó és hasznos tapasztalataiból, tudásából, energiáiból – mely utóbbi, csak akkor tud igazán működni, jelen lenni, adni, ha az adója biztonságban és támogatva érzi magát.
Az integráció tehát kétoldalú folyamat, és kettős érdek – csakúgy, mint az interkulturális tanulás. Világunkban az interkulturális tanulás, vagyis a kíváncsiság, a nyitottság és alkalmazkodás képessége az egyik legfontosabb készség lesz, akár külföldről jövőként, bevándorlóként, akár befogadóként vagyunk éppen jelen egy ilyen interakcióban.
A Mira interkulturális közösség azért jött létre, hogy otthont és biztonságot adjon azoknak, akik Magyarországot választották, és lehetőséget adjunk a helyieknek arra, hogy Budapesten belül gyakorolhassák az interkulturális tanulást, és kifejezhessék szolidaritásukat. Az interkulturális ház, mint a társadalmi sokszínűség térbeli megjelenítője láthatóvá fogja tenni a társadalmi sokszínűséget, valamint kapcsolódási lehetőséget kínál mindazoknak, akiknek erre a tapasztalásra igényük van. A Ház hozzájárulna a közösség stabilizálódásához, fenntartásához és bővüléséhez, valamint a befogadó készségek fejlesztéséhez.

Milyen segítségre van szükség