Internet, videojátékok, és okos kütyük, mi a hatásuk és hol a helyük

PÁLYÁZÓ: Tóth Dániel
WEBOLDAL: https://pszichologuspasi.hu
FACEBOOK: https://www.facebook.com/apszichologuspasi/
Szavazatok száma: 361
A projektről, röviden

A technológia fejlődése rohamosan gyorsul s ez egy egyre növekvő generációs szakadékot képez a különböző korosztályok között. A fiatalok emiatt napról napra egyre inkább magukra maradnak a virtualitás dzsungelében. Felnőtt és gyerek ma már egyre kevésbé érti egymást, mintha más világban élnének, más nyelvet beszélnének. Internet, videojátékok, és okos kütyük mindenütt, és eközben nem igazán tudjuk, hogy hogyan álljunk ehhez, mit kezdjünk mindezzel. Mennyire tud pszichénk különbséget tenni a valós és a virtuális sikerek, kapcsolatok, élmények, történések között? Hogyan hat a közösségi média az önbecsülésünkre, kapcsolatainkra? Fejleszti, vagy agresszívvá teszi a fiatalokat a videojáték? Gyorsítja a gondolkodást vagy koncentrációzavart, netán függőséget okoz az okos telefon? Mik a napi videojáték, pc/okos telefon/tablet, illetve Facebook és más közösségi oldalak használatának a rövid és hosszútávú hatásai? Mennyi a túl sok? Mik a valós veszélyek és lehetőségek? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekben segítek tájékozódni szülőknek, tanároknak, illetve érdeklődő fiataloknak. A generációs szakadékot át lehet és át is kell hidalni! De hogyan segítse a szülő a gyereket, a tanár a diákot ha más nyelvet beszélnek, és egyre kevésbé értik egymást? Ebben segítek munkámmal. Ehhez sok tudományos kutatási eredményeken alapuló információt, és saját személyes, illetve szakmai gyakorlati tapasztalatokon alapuló hasznos tippet, tanácsot és támogatást adok.

Mi történt eddig

Évek óta járok iskolákba, rendezvényekre, szülőknek, tanároknak, diákoknak ismeretterjesztő előadásokat tartani, illetve manapság már megesik, hogy óvodákba is hívnak, mert egyre többen felismerik a korai problémákat. Hogy még több embernek segíthessek 2015-ben Pszichológus Pasi alkotó névvel elindítottam saját ismeretterjesztő youtube csatornámat is, ennek több ezer szülő, tanár és fiatal követője van. Ez számomra már maga is egy híd, mert itt életkortól függetlenül tudják megosztani egymással tapasztalataikat. Egyre többször hallom, hogy gyerekek hívják fel rá szüleik figyelmét, vagy iskolában osztályfőnöki órán tekintenek meg együtt egy-egy videót, és beszélgetnek el a témában.
Hogy megkönnyítsem a szülők és tanárok helyzetét, nemrég egy akkreditált pedagógusképzést, és egy online gyorstalpaló kurzust is készítettem ebben a témakörben, de szeretnék ennél is tovább menni, többet tenni.

Linkek:
https://www.youtube.com/channel/UCIZ13RDvj3PFpeOYgM99trQ

https://webuni.hu/kepzes/virtualpszichologia-amit-mindenkinek-tudnia-kell

https://www.urban-eve.hu/2016/01/20/pszichologus-szeretem-a-munkam/

https://pszichoforyou.hu/kes-villa-okostelo-kisgyerek-kezebe-nem-valo/

https://pszichoforyou.hu/az-image-fontosabb-lett-mint-maga-az-ember-interju-toth-daniellel/

http://elteonline.hu/tudomany/2016/05/11/nagyon-sok-ember-eli-ugy-az-eletet-mint-egy-nem-jatekos-karakter-interju-toth-daniel-pszichologussal/

Következő lépések

A legfőbb feladat a generációs szakadék áthidalása, az ismeretterjesztés, és a tudatosság fejlesztése. Erre egyfajta roadshow-t szeretnék csinálni. Budapest mellett hazánk nagyobb városaiba is ellátogatnék legalább 3-4 alkalommal, ahol terveim szerint a vállalkozó szelleműekből minden helyszínen egy önsegítő önszerveződő kis akciócsoportot hozunk létre. A folyamat során minden résztvevőből amolyan digitális nagykövet lesz. Az alábbi lépésekben képzelem el a programot:

1.Alapozás: Átadom a szükséges alapismereteket, egy interaktív előadás, és további oktató anyagok formájában. Átbeszéljük a leggyakoribb problémákat, és a jelenségek pszichológiai hátterét. Az új információcsokrot és szemléletet egyfajta digitális nagykövetként ki-ki tovább viheti saját családjába, iskolájába, baráti köreibe, hogy ott ezekről elinduljon egy új dialógus.

2.Akció: Kiindulva abból, hogy ki mit tapasztalt, mi okoz gondot, szülőként-tanárként min szeretne változtatni stb. kidolgozzuk az (akár személyre szabott) akciótervet, konkrét feladatokat és célokat.

3.Korrekció és megerősítés: A harmadik alkalommal átbeszéljük az első eredményeket, mennyit sikerült megvalósítani a kitűzött célokból. Mik voltak a nehézségek, buktatók stb., ha esetleg elakadt a történet, segítek azt tovább lendíteni.

4.Után követés: Néhány hónap elteltével, újra találkozunk és megbeszéljük a tapasztalatokat eredményeket. Összegezzük a tanulságokat.

Hogyan segít mindez másokon

A hozzáállásban is megmutatkozó felhasználói különbségek rengeteg fölösleges konfliktust eredményeznek, iskolai, és otthoni környezetben egyaránt, gyakran még kortársak között is például párkapcsolatokban. Ez a program nagyban segítene egy új kultúra kialakításában. Minimum 10 településről kiindulva segítene a résztvevőnek, és az általuk elérteknek közvetlenül tudatosabb felhasználóvá válni, megelőzni és elkerülni az esetleges problémákat (mint pl.: függőség, cyber bullying, stb.) és kiaknázni a lehetőségeket. A generációs szakadék felnőtt oldalán lévőknek ezen felül nagyobb fokú felkészültséget, magabiztosságot, kontrollt is adna, és lehetőséget a fiatalokkal való kommunikáció javítására, hogy tanár és diák, szülő és gyerek ne ellenfelek hanem szövetségesek legyenek a technológia témaköreiben, egymástól tanulva, egymást segítve. Ez további cikkek, youtube videók és média partnerek segítségével egy új irány, trend kezdete lehet.

Milyen segítségre van szükség