Ha hiszünk magunkban, akkor átléphetjük a határainkat

PÁLYÁZÓ: Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet
WEBOLDAL: http://nemadomfelkavezo.hu
FACEBOOK: https://www.facebook.com/nemadomfelkavezo/
Szavazatok száma: 9086
A projektről, röviden

Pályázatunk jelmondata szerint mi is hiszünk magunkban és szeretnénk átlépni a határainkat. Szeretnénk fejlődni és még jobbak lenni minden téren. Szeretnénk, ha a kávézónk is átlépné a határait(ingatlanon kívül) és egy időre kiköltözne a Magdolna utcába. Szeretnénk, ha a VIII. kerület és a főváros lakói jobban megismernék a helyünket. Azok is, akik eddig még nem jöttek le hozzánk és nem ismerték meg minőségi szolgáltatásainkat és fogyatékkal élő dolgozóinkat, saját készítésű süteményeinket és speciális kávéinkat. Szeretnénk jobban megismerni egymást és megalapozni egy hosszútávú viszonyt, lebontani a fogyatékkal élő emberekkel felálló tévhiteket és falakat és bebizonyítani, hogy ők is teljes értékű tagjai a társadalomnak és hiszünk abban, hogy együtt erre képesek vagyunk!

Mi történt eddig

A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet működteti a Nem Adjuk Fel Kávézó és Éttermet, amely Budapest első, fogyatékkal élő emberek által alapított kávézója, ahol maguk a fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és italokat, közreműködnek a programok szervezésében és lebonyolításában. Célunk egy olyan közösségi tér létrehozása volt, ahol a fogyatékkal élő emberek és az épek integráltan tudnak minőségi programokon részt venni és kulturált helyen, jó minőségi ételeket elfogyasztani. Ezt a tevékenységet pedig a fogyatékos emberek foglalkoztatásával érjük el a nyitás óta (2016. január 27.). Hétfőnként filmklub működik, ami után közönségtalálkozó és beszélgetés szokott lenni az alkotókkal (pl. Eperjes Károly, Rudolf Péter, Molnár Piroska, Till Attila, Thuróczy Szabolcs, Pogány Judit). Külföldi művészfilmeket és fogyatékossággal kapcsolatos témájú filmeket is szoktunk vetíteni. Tavasszal "Motivációs beszélgetések" címmel egy új programsorozat indult, ahová olyan embereket hívunk meg, akik inspirálni tudják az embereket, hitelesek (Novák Péter, Weisz Fanni). Előadást tartott már nálunk Soma Mamagésa és Boldizsár Ildikó (meseterapeuta), a szerdai Irodalmi Kávéház keretében pedig Bereményi Géza, Nyáry Krisztián, Erdős Virág, Parti Nagy Lajos, Ugron Zsolna, Lackfi János, Závada Pál tette nálunk a tiszteletét. Nálunk mindenki megtalálja a kedvére való minőségi programot, de szeretnénk még ezeket gazdagítani.

Következő lépések

Szeretnénk telepíteni, zöld gyepet, teraszt és igényes kulturális programokkal szórakoztatni vendégeinket az utcafronton is (Magdolna utca így részlegesen lezárásra kerülne). Ehhez biztosítanánk egy sétáló utca és terasz létrehozásával a hátteret, ahol harmóniában lenne békésen beszélgetni és finomakat enni, inni-miközben a családok is jól érzik magukat. Tervezzünk a teraszon és miniszínpadon gyerekműsorokat, beszélgetéseket, koncerteket, kiállításokat létrehozni és ezeket ingyenesen látogathatóvá tenni mindenki számára, egyenlő szórakozási lehetőségeket biztosítani mindenki számára egészségügyi-, anyagi- vagy származási helyzetétől függetlenül.

Hogyan segít mindez másokon

A Józsefvárosban és a fővárosban sincsenek olyan integrált közösségi helyszínek, ahová minden fogyatékossággal élő személy akadálymentesen el tudna (letudna vagy be tudna) jutni. Számukra ez itt természetesen megoldott lenne, az épek pedig megismerhetnék őket, barátságok, kapcsolatok szövődhetnének és csökkenne az előítélet velük szemben. A kerület ezen részén nincsen hasonló vendéglátó hely, ahová félelem nélkül családok is beülhetnének egy kávéra vagy programra. Hiánypótló lenne minden réteg számára és segítene leküzdeni a romákkal vagy fogyatékkal élő emberekkel szemben meglévő előítéleteket, rossz beidegződéseket. Hiszünk az egymás melletti békében éléssel és abban, hogy tudunk egymásnak segíteni, miközben magunk is jobb emberré válunk közben. Lehetőséget kívánunk teremteni mindenkinek az egymás iránti elfogadáson és felelősségen alapuló emberi kapcsolatok kialakítására, ápolására. Hiszünk abban, hogy a Nem Adom Fel Kávézó és Étterem olyan hely, ahol mindenki megtalálja a helyét, és ahol mindig szeretettel fogadják a betérő vendégeket.

Milyen segítségre van szükség