DOOR - multikulti co-work-shop, iroda és közösségi tér fejlesztése

PÁLYÁZÓ: Open Doors Hungary
FACEBOOK: https://www.facebook.com/OpenDoorsHungary/
Szavazatok száma: 414
A projektről, röviden

A DOOR egy ajtó – egy olyan világba vezet, ahol a különböző kultúrák találkoznak, ahol a legkülönfélébb helyekről érkező emberek tanulhatnak egymástól a kreativitáson és a közös alkotótevékenységen keresztül.

Első közösségi terünket 24 hónapja nyitottuk meg az Open Doors Hungary csapatával. Célunk helyünk önfenntartóvá tétele, ennek érdekében funkcióinak és kapacitásának bővítése.

Co-working iroda, ahol különböző kreatív szabadúszók, társadalmilag elkötelezett designerek, vállalkozók közösségben dolgozhatnak, kapcsolatokat építhetnek, akár közös projekteket hozhatnak létre.
Kísérleti műhely, ahol nem csupán az iroda dolgozói alkothatnak, hanem workshopjai a nagyobb közönség számára is nyitottak.
Multikulti közösségi tér, ahol a világ különböző kultúrái találkozhatnak és egymástól tanulhatnak, közösen új értéket teremthetnek

A DOOR egy hely, amelyet összetart egy közös értékrend: a nyitottság. Ahol az emberek a magukkal hozott kultúrájukkal egymást inspirálják. Ahol a design és a kreativitás társadalmi célokat szolgál.

Mi történt eddig

Az Open Doors Hungary 5 éve szervez kreatív foglalkozásokat hátrányos helyzetű, otthonuktól távol élő fiatalok számára. Csapatunk az Útilapu Hálózat nemzetközi önkéntes szervezet keretében kezdte meg működését, azóta is önkéntes alapon, non profit módon működik.

Módszerünk alapja a “szociális design” és a nem-formális oktatás ötvözése - a közösségi építészet, és a vizuális kommunikáció eszközeinek használata társadalmi problémák megoldására.
Az öt év során több száz nemzetközi és magyar önkéntes, és több száz gyermekotthonban élő fiatal fordult meg projektjeinken.
Tevékenységeink során felújítottunk és rehabilitáltunk 10 közösségi teret Budapesten és vidéken, szerveztünk 3 önkéntestábort, 2 nemzetközi (Erasmus+) és 8 helyi kommunikációs és médiatréninget, több, mint 100 kreatív workshopot.

Együttműködtünk többek között:
Károlyi István Gyermekközpont,
SOS Gyermekfalvak
TEDxYouth@Budapest
Artemisszió Alapítvány
Lakásotthonok Országos Szakmai Egyesülete a Gyermekekért
Kamermayer Projekt
EVS Live
Kortárs Építészeti Központ - Nyitva Fesztivál
Adobe Youth Voices

24 hónapja tartjuk fenn önkéntes alapon meglévő közösségi terünket, a DOOR-t. A 24 hónap során közösségünk ugrásszerűen megnövekedett, több ezer ember fordult meg programjainkon (workshopok, előadások, tréningek, kulturális estek, vetítések) Közönségünk 75%-a Budapesten élő külföldi. A workshopjainkra bevont résztvevők 50%-a hátrányos helyzetű, gyermekotthonban élő fiatal.
DOOR:
https://vimeo.com/215969056

Következő lépések

Társadalmilag elkötelezett fiatal tervezőkből és mentoráltjainkból álló közösségünkkel karöltve 5 sikeres évet tudva magunk mögött megalapozottnak érezzük a továbblépést, és közösségi terünk önfenntartóvá és önellátóvá tételét.
Jelenlegi helyünk kicsi, de ugyanakkor barátságos, amely a továbblépéshez megkívánja a megújulást (új eszközök és berendezés) valamint a bővülést, annak érdekében, hogy nagyobb csoportokat tudjunk fogadni és minőségibb foglalkozásokat tudjunk tartani. Ahhoz, hogy helyünk önfenntartóvá válhasson, egy 0-24 órában működő co-working space beindítását tervezzük, ahol olyan szabadúszó vállalkozók, tervezők, designerek, művészek, társadalmi gondolkodók dolgozhatnak, akik osztják értékrendünket. Ez lehetőséget nyújt arra is, hogy rendszeres és teljes körű támogatást tudjunk nyújtani hátrányos helyzetű mentoráltjaink számára.

Helyünk önfenntartóvá tételéhez szükségünk van szolgáltatásaink és eszköztárunk megújításához is. Így a támogatásból befolyó összeget a műhelyek és az iroda fejlesztésére, innovációjára fordítjuk, mint például: alap fotó stúdió, építészeti és formatervezői modellező műhely, lézervágó, szitaműhely, multifunkciós termek (workshopok, meetingek számára), teakonyha, egyéb irodai felszerelések (projektor, nyomtató, laptopok). Ezek az eszközök nem csupán a co-working tervezői, hanem a nyitott workshopok résztvevői, köztük a hátrányos helyzetű fiatalok számára is elérhetőek.

Hogyan segít mindez másokon

Résztvevőink 60%-a hátrányos helyzetű, otthonától távol élő fiatal. Számukra multikulturális közösségi helyünk befogadó közeget, nyitott közösséget, nemzetközi kapcsolatokat, nyelvek és egyéb képességek tanulásának lehetőségét biztosítja.

A co-working space-ben dolgozók számára a DOOR egy kreatív szakmai közeget és kapcsolatokat jelent.

A kísérleti műhely kreatív workshopjai, kulturális pogramjai nyitottak a nagyközönségnek: itt találkozhatnak magyarok, itt élő külföldiek, utazók, hátrányos helyzetű fiatalok, szakmabeliek, egyetemisták, középiskolások

Mindezek a csoportok hatással vannak egymásra: a co-working spaceben dolgozóknak lehetőségük nyílik megosztani tudásukat, ami által a DOOR-ba betérő nagyközönség, és multikulti közösségének tagjai új tudásra tehetnek szert. Cserébe pedig őket is inspirálja a sokszínű, multikulti közeg, valamint a közösségi térben zajló társadalmi értékkel megtöltött programok. Ez a kétoldalú folyamat egyrészt elősegíti a gyerekotthonban élő fiatalok társadalmi integrációját, másrészt a kulturális sokszínűség hétköznapivá tételével hozzájárul, hogy városunk befogadóbbá váljon.

Milyen segítségre van szükség