A segítők segítői

PÁLYÁZÓ: VONESZO Alapítvány
WEBOLDAL: www.voneszo.hu
FACEBOOK: https://www.facebook.com/voneszo/
Szavazatok száma: 657
A projektről, röviden

Vajon mire lehet szüksége a gyermekeknek itt a zsoboki gyermekotthonban? Ruhára? Ételre? Csokira? Más tárgyi ajándékokra?

Felméréseink, és öt éve tartó személyes jelenlétünk alapján mondhatjuk, hogy nem ruhára, ételre, csokira van szükség, hanem odafigyelésre, valamint feltöltekezett, kipihent, friss nevelőkre - akik a bentlakó 60 gyermeket nevelik.

Célunk a gyermekotthonok – ez esetben gyűjtésünk célja a zsoboki gyermekotthon - rendszeres, kiszámítható támogatása úgy, hogy a -
jelenleg hat - nevelővel foglalkozunk. A nevelők személyiségének fejlődése, a gyerekek életében (a gyerekek, a nevelők és az intézmény kapcsolatában) megjelenő problémák hatékony kezelésének elősegítése olyan értékek, melyek nagyban befolyásolják az intézményben élők életét, testi, lelki, szellemi fejlődését.

Míg a támogatók többnyire az ünnepekre és a tárgyakra koncentrálnak, mi az év maradék 360 napjáért dolgozunk azáltal, hogy a szakembereknek nyújtunk szakmai és mentális támogatást, míg ez idő alatt önkénteseink a gyermekek számára biztosítanak korcsoportokra bontva programokat.

Immár ötödik éve mélyül a szakmai és személyes kapcsolatunk az erdélyi Zsobokon található Bethesda Gyermekotthonnal. Az intézményben 60 gyermek él. Arra, hogy egyszerre foglalkozunk a gyerekekkel és az értük felelős szakmai stábbal (utóbbi esetében mentális és szakmai tréningek formájában) ma már nem csupán működő, de mások számára is vonzó modellként is tekinthetünk. Ezt nevezzük magunk közt Zsobok-modellnek.

Mi történt eddig

Hamarosan elérkezünk a 25. Zsobok-hétvégéhez, mely minden VONESZO-közeli embernek megdobogtatja a szívét. Ennyi idő után már látszanak a szakmai eredmények, sok az otthonból kikerült gyermekkel tartjuk is a kapcsolatot, úgy érezzük hatékonyan és a helyi igényeknek megfelelően tudtunk, tudunk jelen lenni a gyermekotthon életében. A személyes, örökké megmaradó közös élmények mellett azonban az új távlatok is arra sarkallnak minket, hogy programunkat új, magasabb szintre emeljük, kiszélesítsük. Célunk minél több gyermekotthon és nevelő bevonása, támogatása a Zsobok-modell segítségével. Nagy örömünkre szolgál, hogy több gyermekotthon fogalmazta már meg, hogy szívesen dolgoznának velünk ebben a formában, erőforrásaink viszont korlátozottak, most jutottunk el odáig, hogy igény volna ránk, de ahhoz, hogy eleget is tudjunk tenni annak, szükségünk volna a segítségre.

25. alkalommal megyünk Zsobokra november 24. és 26. között. Állandó önkénteseink mellett, igyekszünk bevonni olyan fiatalokat is, akik érdeklődőek, de korábban még nem szereztek tapasztalatokat a segítés világában. Célunk, hogy a jövőben is legalább ilyen intenzitással tudjunk dolgozni Zsobokon és több, de legalább egy intézményt is bevonhassunk programunkba.

Munkánkért természetesen nem kérünk pénzt azoktól, akiknek segítünk. Működésünket önkéntes adományokból végezzük maximálisan átlátható módon, azonban vannak költségek, melyeket mindenképp ki kell gazdálkodnunk - például utazásonként mikrobuszt kell bérelnünk.

Következő lépések

Megköszönnénk a lehetőséget és szavazatokat, a bizalmat. Nagyon sok gyermekotthon, nevelőszülő igényelné, hogy elvigyük nekik a „Zsobok-modellt”. Mindenképp kiszélesítenénk a programunkat annyi intézménnyel, amennyit az elnyert összeg tükrében biztonságosan, fenntartható módon be tudunk vonni.

Hogyan segít mindez másokon

Programunk középpontjában a hátrányos helyzetűek helyzetbe hozása áll. A segítők segítése a szociális berkekben kulcsfontosságú szereppel bír, hiszen nekik kiemelten szükségük van szakmai és mentális támogatásra ahhoz, hogy maguk is adni tudjanak. Hosszú évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az ilyenfajta, segítőket támogató segítségre égető szükség van, hiszen a minőségi és hosszútávon fenntartható szociális rendszernek ez a kulcsa. Úgy látjuk, hogy erre nincs kiforrott rendszer, mi ennek a kialakításán, egy hatékony, valós igényekre válaszoló, valóban működőképes koncepción dolgozunk.

A segítőkért (is) dolgozunk, hogy ők még inkább tudjanak tenni azokért a gyerekekért, akinek nem adatott meg, hogy saját családjukban nőhessenek fel.

Milyen segítségre van szükség